preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blage Zadre

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

e-Dnevnik

 

Školski autobus

 

Školsko zvono

Pratite nas

         Facebook stranica škole

                

KONTAKTI ZA POMOĆ

           

           

           

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 11. 2017.

Ukupno: 199020
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt GLOBUS
Autor: Ivana Šakić, 20. 6. 2022.

Sudjelovanje u projektu GLOBUS


Nakon uspješne suradnje na projektu UZBRDO, s veseljem smo se upustili u novi projekt s 10 partnerskih škola te tako nastavili zajednički put prema održivosti kroz projekt GLOBUS – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra. 
Nositelj projekta je Nansen dijalog centar, a partneri: OŠ „Mladost“ Osijek, OŠ „Tin Ujević“ Osijek, OŠ Vladimira Becića Osijek, OŠ „Dalj“ Dalj, OŠ „Zmajevac“ Zmajevac, OŠ „Lug“ Lug, OŠ Blage Zadre Vukovar, OŠ Siniše Glavaševića Vukovar, OŠ “Vladimir Nazor” Komletinci i OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja.
Sa željom za nadogradnjom partnerstva Nansen dijalog centra s mrežom osnovnih škola Istočne Hrvatske, osmišljen je novi projekt GLOBUS kojim se razvijaju i dodatno jačaju sposobnosti, vještine, znanja i aktivno sudjelovanje učenika i njihovih učitelja u području održivog razvoja.
U projektu su sudjelovali učenici 3.a, 6.a, 8.b, ekolozi i zadrugari. Projekt je započet predavanjem o održivom razvoju koje je održala nastavnica Ana Kurbalija, a nakon toga uslijedilo je akcijsko istraživanje. Rezultati istraživanja bili su polazište i smjernica kako dalje planirati aktivnost. Odlučeno je ovu godine posvetiti zdravom životu te je projekt nazvan „Živjeti zdravo“. Provodile su se mnoge aktivnosti koje se tiču zdrave prehrane jer je cilj bio da učenici probaju neke nove zdravije inačice obroka te da ih nastave pripremati i konzumirati i kod kuće. Tako je učiteljica Patricija Burazin s učenicima 3. a razreda pravila razne smoothie, zdravi desert od pečenih jabuka, zdravi doručak – zobenu kašu s voćem, a pekli su i zdrave keksiće koje su dijelili po školi. Sve to učenici pravili od zdravih namirnica i bez dodanog šećera. Neki su se baš iznenadili kako i zdravo može biti ukusno! Živjeti zdravo podrazumijeva i puno fizičkih aktivnosti. Puno su se i kretali. Pješačili su i pametnim satovima skupljali korake. A u nekim igrama na otvorenom sudjelovali su i roditelji.

Ekoskupina i učiteljica Ana istraživali su koliko šećera ima u nekim bezalkoholnim pićima pa je tako nastao 3D pano koji se nalazi u hodniku kao podsjetnik na to koliko ta pića nisu zdrava. 
Osim zdravom prehranom bavilo se i mentalnim zdravljem pa je tako učiteljica Ivana Pejić Šmit provodila s osmašima i šestašima tzv. brain gym. Brain gym su jednostavni pokreti tijela koje su izvodili uz glazbu kako bi potaknuli cijelo tijelo na učenje. Na taj su način željeli pojačati svoje sposobnosti učenja, povećati koncentraciju i zabaviti se. 
Šestaši su pak unutar međupredmetne suradnje prirode i geografije u sklopu projektnog zadatka  „Zaštićena područja RH“  s učiteljicom Jasminkom Kosor i učiteljicom Anom istraživali koliko ima postojećih  pješačkih i biciklističkih staza na tim područjima te ostale mogućnosti zdravog boravka u istima.

I tako su naši sudionici od održivog razvoja preko zdrave prehrane, brain gyma i puno kretanja kroz naš projekt ŽIVJELI ZDRAVO! Na kraju projekta provela se još jednom anketa kroz koju je vidljiv pozitivan učinak projekta na učenike i njihovu percepciju zdravog života.
Već jako dugo u planu je urediti učionicu na otvorenom, ali budući da to nije lako i potrebno je puno financijskih sredstava, kroz projekt GLOBUS odlučili smo se za nabavku mobilnih klupa koje ćemo postaviti u školskom dvorištu u obliku učionice na otvorenom, ali i koristiti ih za druge aktivnosti kojima se bavimo u školi.

 

 

 

 

 

 

 

Završni susret učenika koji su sudjelovali u projektu GLOBUS  održan je 20.lipnja 2022. u Izletištu Jankovac.
Učenici su predstavili svoje radove, uživali u prirodi i druženju s učenicima iz drugih škola, a što je najvažnije naučili su „ zdravije živjeti“.

 

 

Filmić aktivnosti pogledajte ovdje.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju