preskoči na sadržaj

Osnovna škola Blage Zadre

Login
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

E-DNEVNIK

e-Dnevnik

 

Školski autobus

 

Školsko zvono

Pratite nas

         Facebook stranica škole

                

KONTAKTI ZA POMOĆ

           

           

           

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 11. 2017.

Ukupno: 199022
Danas: 1
Vjeronauk

VJERONAUK 

Vjeroučiteljice: s. Ljiljana Marić i Ankica Savić

 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI

  

Tijekom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje,

a 16. listopada obilježavamo Svjetski dan hrane.

Učenici naše škole su izrađivali pano, pjevali i molili u znak zahvalnosti.

Kruh, koji dijelimo i blagujemo, potiče naša srca na zahvalnost Bogu za kruh svagdašnji i plodove zemlje, ali i za sve radosti, uspjehe i darove, kojima nas svakodnevno daruje.

 

 

 

 


 

SVI SVETI I DUŠNI DAN

 

” Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!
Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde.”
A.B.Šimić
Svi sveti je dan spomena na kršćanske mučenike i slavi se još od četvrtog stoljeća. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostavili ideal kršćanskog života.
Dušni dan ili Spomendan svih vjernih mrtvih je katolički blagdan, koji se obilježava 2.studenoga, kada se prisjećamo svih svojih dragih pokojnika.

 

 

 

 


 

 

 

DOŠAŠĆE

 

Božićno vrijeme i nova liturgijska ili crkvena godina započinje Adventom ili Došašćem. Došašće je vrijeme priprave kroz četiri nedjelje za godišnju proslavu Rođenja Gospodinova - Božić, ali ujedno i vrijeme priprave za drugi, slavni Kristov dolazak. Ono se dijeli u dva dijela. Prvi dio započinje prvom nedjeljom Adventa i traje do 16. prosinca. Liturgija u tom prvom dijelu izražava onaj vid Došašća koji govori o Kraljevstvu Božjem na svršetku vremena i usmjerava na iščekivanje drugog Kristovog dolaska.

 

 

 

 


 

RODIO SE SPASITELJ

 

Kada se pojavio Spasitelj, veliko je svjetlo obasjalo noć. Ostala je noć, ali je ostalo i svjetlo. Isus se rodio u staji da bi nam pokazao kako se može roditi i u našem srcu, koje je katkad prljavo poput staje. Po njemu mi ponovno postajemo djeca Božja i kao takvi ne možemo izgubiti mir, ako to ne želimo. Sve ovisi o našoj dobroj volji, a naša je volja dobra ako se podudara s Božjom, ako postane Božja volja. Jer Božja volja je volja Očeva i traži da živimo kao braća, što i jesmo. Stoga je u takvom suživotu neshvatljivo da jedan čovjek – kao Marija – ostane bez smještaja kad je vani hladno. Ne može se razumjeti da jedan brat u dobrostojećoj sredini trpi glad dok se ostali goste. U ovome je zakon, u ovome pravednost: ponašati se prema bratu kao prema sebi. Ovdje su pravednost i ljubav spojene. Za to se rodio Krist. 

Sretan i blagoslovljen Božić svima! 


KORIZMA

Korizma je vrijeme priprave za Uskrs. To je za sve kršćane posebno vrijeme, kada se pripremamo da čistoga srca dočekamo najveći kršćanski blagdan - Uskrs. To je vrijeme posta i obraćenja, kada prolazimo pustinjom i tražimo sebe i svoje bližnje, a ponajviše Boga.

Naši učenici su se u korizmi odrekli mnogih loših navika. Uz to su odlučili u korizmi činiti dobra djela i više moliti kako bi spremno dočekali Uskrs!

Pogledajmo na fotografijama njihova nastojanja da korizmu provedu uz odricanje, molitvu i dobra djela.

 


 

preskoči na navigaciju